Zbilansowana dieta to taka, która zaspokaja w pełni potrzeby naszego organizmu. Skąd tak silny nacisk właśnie na warzywne elementy naszego jadłospisu? Ponieważ to właśnie warzywa zawierają najwięcej składników odżywczych i witamin. Powinny być one podstawą każdej diety, szczególnie że są źródłem błonnika i fitozwiązków.
Jedząc warzywa zmniejszysz ryzyko wystąpienia chorób typu – miażdżyca, zawał serca, cukrzyca. Dodatkowo zredukujesz ryzyko powstania nowotworów. Obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu to kolejne zalety spożywania dużej ilości warzyw.
Ostanie badania wskazują, że powinniśmy jeść do dziewięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Oznacza to, że każdy nasz posiłek powinien zawierać warzywne elementy. Tylko w taki sposób naprawdę zaspokoimy duże potrzeby naszego organizmu.
Warzywa dają nam odporność, dostarczają energii, zawierają przeciwutleniacze, a do tego są niskokaloryczne. Oprócz tego poprawiają pracę naszego układu pokarmowego. Rozpocznij warzywny zawrót głowy!