Warzywa i owoce są naturalną skarbnicą różnego typu witamin, woli mineralnych i innych cennych składników, niezbędnych w prawidłowej diecie. Powinny być dodawane do każdego posiłku, oczywiście w różnej postaci. Na śniadanie można je spożywać w postaci koktajlu owocowo-warzywnego, który dodaje energii na cały dzień. Warto też dodać owoce do drugiego śniadania i koniecznie na obiad, jako zwieńczenie posiłku. Natomiast nie powinno spożywać owoców po kolacji. Warzywa i owoce są bardzo przydatne w diecie niskokalorycznej, bo mają niską zawartość energetyczną i niewielką ilość węglowodanów. Dzięki temu nie podnoszą zbyt szybko poziomu cukru w organizmie. Zawarte w nich bogactwo witamin i mikroelementów pomaga uniknąć niedoborów składników żywieniowych. Uzupełniają też zawartość wody w organizmie. Trochę bardziej kaloryczne są warzywa strączkowe, ale one również powinny być włączone do codziennej diety, bo zawierają niezwykle cenny błonnik. Warzywa i owoce najlepiej kupować u sprawdzonych dostawców, z hodowli ekologicznych.