Cały świat oszalał obecnie na punkcie gotowania i zdrowego stylu odżywiania się. Moda ta dotarła również do Polski, gdzie jeszcze do niedawna królowały te samy potrawy i nie było nawet mowy o wprowadzaniu jakichkolwiek zmian. W wielu domach na obiad nadal króluje przysłowiowy schabowy, jednakże coraz więcej osób zaczyna już zwracać uwagę na to, co jada i z jakich produktów przygotowuje swoje posiłki.
Wynika to ze zwiększonej świadomości społecznej i z tego, że coraz więcej osób dba o swoją sylwetkę i o swoje zdrowie. Popularne stały się również restauracje, które serwują tak zwany slow food, przygotowywany z regionalnych produktów, które pochodzą z ekologicznych upraw. W takich restauracjach niekiedy trzeba długo oczekiwać na posiłek, jednakże zawsze można być pewnym jakości spożywanego jedzenia.
Polacy zdrowe zasady odżywiania wprowadzają również do swoich domów. Znacznie wzrosła sprzedaż ryb i owoców morza, a spadła wieprzowiny w ciągu ostatnich kilku lat. Poza tym, świetnie mają się sklepy, które oferują zdrową, ekologiczną żywność regionalną i nie tylko.