Owoce to, obok warzyw i innych dobrych do spożycia darów natury, skarbnice witamin, mikroelementów, enzymów, które w naturalny sposób dostarczają ludzkiemu organizmowi substancji niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania oraz podnoszenia jakości tego funkcjonowania. Soki, w których są skoncentrowane owocowe zalety, to jedne z najzdrowszych napojów, które z powodzeniem mogą współtworzyć pożywne posiłki. Szklanka wartościowego soku napełnia energią do działania, a także aktywnie wspiera między innymi układ odpornościowy, jako że owoce to kopalnia przede wszystkim cennych dla jego pracy witamin C i E, żalaza, magnezu i cynku. Jednak decydując się włączyć soki owocowe do codziennej diety, wypada pomyśleć raczej o regularnym kupowaniu owoców i zakupie sokowirówki lub innego urządzenia, które wyciśnie sok z wnętrza owocu. Wówczas ma się większą pewność, że sok jest wartościowy i dostarcza tego, co najlepsze. Gotowe soki sprzedawane w sklepach zawierają często zadziwiająco małą ilość właściwego soku – więcej w nich wody lub sztucznych zagęszczaczy, ulepszaczy smaku, słodzików.