W restauracjach, kawiarniach i nawet nowoczesnych food truckach coraz częściej można spotkać się z sałatkami owocowymi, które dumnie królują w karcie dań. Wbrew pozorom coraz więcej osób zamiast lodów czy innych słodkich i kalorycznych deserów, wybiera alternatywę w postaci sałatki owocowej, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Nie są to jednak standardowe połączenia. Lokale gastronomiczne chcąc wyjść naprzeciw swoim klientom, coraz chętniej proponują niekonwencjonalne połączenia, słodkich i wytrawnych smaków. Sałatki te zawierają najczęściej owoce winogron, papaje, pomarańcze lub gruszkę. Do nich szefowie kuchni dodają różnego rodzaju sery, których orzechowy smak doskonale komponuje się z roszponką, sałatą rzymską oraz sosem balsamicznym, którego możemy używać wedle uznania. Sałatki z owocami to doskonała alternatywa dla tych, którzy nie boją się odkrywać nowych smaków, a przy tym dbają również o zdrowy life style i zbilansowaną, odpowiednią dla siebie dietę. Idąc za nowym trendem, sałatki owocowe można dostać już wszędzie.