Każdy z nas odczuwał chociaż raz nieprzyjemny ból mięśni po tym, jak dnia wcześniejszego porządnie trenował. Ten ból to tak zwane zakwasy, czyli skutek nieprzemyślanego i zbyt drastycznego i intensywnego treningu. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów by te zakwasy pokonać i jak najszybciej zlikwidować, jednak istnieje pewna substancja występująca naturalnie w arbuzach, która sprawia że kwas mlekowy, który pojawia się w mięśniach i powoduje zakwasy, szybko się neutralizuje, a dzięki temu zakwasy stają mniej uciążliwe. Ta substancja to cytrulina, należąca do grupy aminokwasów. W wielu odżywkach dla sportowców można znaleźć jej zawartość, ponieważ dzięki niej sportowcy szybciej dochodzą do siebie przy przetrenowaniu i bólu mięśni. Cytrulina występuje w ciele człowieka, jednak szybko jest z niego wydalana, a ta którą przyjmujemy w odżywkach, jest utrzymywana dłużej i ma skuteczniejsze działanie. Zdecydowanie warto zgłębić się w temat cytruliny by móc szybciej pokonywać ból mięśni po treningu.