Owoce to doskonałe przekąski, które bogate w witaminy świetnie wpływają na organizm. Jeśli zajadać się takimi owocami każdego dnia, można wówczas dbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. Owoce cytrusowe jak wiadomo bogate są w witaminę C. W okresie jesienno-zimowym kiedy niemal można się spodziewać grypy, przeziębienia czy anginy najlepiej jest zapobiegać poprzez jedzenie jak najwięcej cytrusów. Najlepiej spożywać jedną pomarańczę dziennie – jest to dzienna dawka witaminy C, którą należy uzupełniać.
Owoce takie jak banan, gruszka, jabłko bogate są w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Owoce takie jak śliwki, zwłaszcza suszone nie tylko świetnie smakują w kompocie, w postaci powideł, co może się kojarzyć ze świętami – owoce te doskonale wpływają na trawienie. Śliwki są niezastąpione w przypadku problemów z zaparciami.
Żurawina natomiast jest doskonała w przypadku problemów z układem moczowym. Jest bardzo smaczna w konfiturach, także w postaci bakalii, jako dodatek do ciast.