Żelazo to bardzo istotny składnik odżywczy dla sportowców. Niestety, nierzadko obserwuje się duże jego niedobory. To właśnie żelazo jest składnikiem wielu istotnych białek. Hemoglobin jest jednym z nich. Bierze ona udział w transporcie tlenu do tkanek. Prawidłowo natlenione mięśnie funkcjonują o wiele wydajniej, dlatego ta funkcja hemoglobiny jest tak bardzo ważna. Skąd, więc, bierze się tendencje obniżonej ilości żelaza u sportowców? Po pierwsze, dieta osób aktywnych fizycznie może zawierać zbyt małe ilości tego składnika odżywczego. Po drugie, intensywny wysiłek fizyczny powoduje o wiele większą utratę żelaza niż w wypadku osób biernych sportowo. Kolejna sprawa, to utrata krwi podczas urazów, a wypadku kobiet warto jeszcze wspomnieć o menstruacji. Warto więc, zadbać o odpowiednią ilość żelaza w naszej diecie. To dzieli się na hemowe i niehemowe, przy czym to pierwsze jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Ten składnik odżywczy znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.