Warzywa są bardzo smaczne, nie trzeba się do tego specjalnie nastawiać. Warzywa są bogate w minerały oraz witaminy, dzięki nim uzupełniamy niedobory w naszych organizmach. Odpowiednio zbilansowana dieta, która zawiera najlepsze warzywa na pewno jest dobrze znana większości. Najlepiej jeść warzywa sezonowe. Szparagi, sałaty, kapusty, buraki, ale także seler naciowy, marchew, świeże pomidory. Wszystko smacznie się zapowiada, ale trzeba też wiedzieć, które z tych warzyw są odpowiednie. Nie wszystkie pomidory mają odpowiedni wpływ – najlepiej korzystać z własnych lub sprawdzonych upraw. Pryskane pomidory nie mają wiele wspólnego z dobrodziejstwem natury.
Warzywa zielone bardzo dobrze się sprawdzają w roli dostarczenia odpowiednich witamin do organizmu. Poza tym warzywa to błonnik, a błonnik to lepsze trawienie. Produkty warzywne także mają odpowiedni wpływ na organizm, aczkolwiek zdecydowanie rozsądniej jest wybierać te najmniej przetworzone. Niektóre z nich można samodzielnie wykonać w domu, np.. ketchup powszechnie stosowany, będzie smaczniejszy i zdrowszy jeśli zostanie przygotowany w domu, z receptury babcinej.