Choć słysząc słowo jarmuż można wpaść w lekką konsternację i zastanawiać się, jakie egzotyczne warzywo się pod nim kryje, z pewnością większość Europejczyków zna je doskonale. Jest to bowiem specyficzny gatunek kapusty, z charakterystycznymi, długimi i pomarszczonymi liśćmi: mogą one mieć różne odcienie zieleni, także z nutami fioletu lub brązu. Z uwagi na swoje walory wizualne, warzywo to traktuje się głównie jako roślinę ozdobną – tymczasem bogactwo zawartych w jarmużu mikroelementów sprawia, że powinien na stałe zawitać do każdej diety. Bogactwo witamin, zwłaszcza A, C i K, minerałów takich jak magnez, żelazo, wapń czy potas oraz obecność silnych przeciwutleniaczy czyni z jarmużu naturalną obronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz znakomitą większością nowotworów. Warzywo to przyspiesza procesy detoksykacyjne organizmu, przyczyniając się znacznie do usuwania szczególnie niebezpiecznych toksyn. W kuchni jarmuż można traktować podobnie jak szpinak: dodawać go do sałatek, szatkować, blanszować lub po prostu jeść na surowo.