Zbiór porad Do Celu !

Na diecie fodmap

W dzisiejszych czasach nieprzyjemne dolegliwości występujące po spożyciu posiłku nie są czymś niezwykłym. Doświadcza ich wiele osób, a główną przyczyną bywa zazwyczaj życie w stresie i zbyt szybkie tempo jedzenia. Czasami jednak wyeliminowanie tych przyczyn nie rozwiązuje problemu. W takiej sytuacji trzeba bliżej przyjrzeć się temu, jak wygląda jadłospis i odpowiednio go zmodyfikować. Możliwe, że za bóle brzucha czy wzdęcia odpowiadają wielocukry i inne składniki będące ich pochodnymi, które znajdują się w wielu produktach, takich jak na przykład pieczywo pszenne i żytnie, rośliny strączkowe czy niektóre owoce i warzywa. Ograniczenie ich spożycia to najważniejsza zasada diety fodmap. Jadłospis przygotowany zgodnie z jej założeniami jest smaczny i zdrowy, bo grupa produktów, z jakich można go budować, jest naprawdę szeroka. Do produktów polecanych osobom stosującym dietę fodmap należą między innymi jajka, ryby, kiszona kapusta, ziemniaki, pomidory, pieczywo bezglutenowe czy owoce takie jak kiwi, pomarańcze czy żurawina.