Przez wielu ludzi sól jest nazywana białą śmiercią i porównywana do cukru, ponieważ nadmiar obu tych składników w naszej diecie wyjątkowo nie służy ludziom i powoduje wiele problemów zdrowotnych.
Sól jest konserwantem, dzięki któremu żywność dłużej zachowuje swoją świeżość, jest również popularną przyprawą, która nadaje smak naszym potrawom. Jednak nadmiar soli jest dla naszego organizmu zgubny, tym bardziej, że często nie zdajemy sobie sprawy, że większa część produktów spożywczych, szczególnie tych przetworzonych, już została posolona. Dieta bogata w sód prowadzi do wielu zaburzeń naszego organizmu, m.in. przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego, a to z kolei prowadzi do udarów mózgu oraz zawałów serca. Również jej nadmierne spożycie, znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka czy też chorób nerek, które w końcu mogą stać się niewydolne, a nasze ciało często gromadzi wodę, przez co czujemy się opuchnięci i nabrzmiali. Eliminacja czy też ograniczenie soli w naszej diecie na pewno stanowi duże wyzwanie dla wielu ludzi, warto więc zastępować ten niezdrowy składnik rozmaitymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu nie tylko smak naszych potraw wiele zyska, ale również nasze zdrowie odniesie podwójne korzyści, jedna z ograniczenia spożywania sodu a druga z dodatkowych wartości jakie niosą ze sobą przyprawy i zioła.
Chociaż czasem trudno jest stosować się do wytycznych mówiących nam co jeść, kiedy i jak, to jednak dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia, warto jest spróbować ograniczyć lub też wyeliminować sól z naszego jadłospisu.