Owoce nadają się świetnie na drugie śniadanie, natomiast to pierwsze warto by jednak było pożywne. Doskonale sprawdzi się ciemne pieczywo wraz z szynką czy też serkiem białym. Wiadomo, że wiele osób preferuje płatki z mlekiem, które również będą mogły dostarczyć wielu pożywnych wartości. Warto jest zjeść coś, co da nam energię na cały poranek, ponieważ nie każdy ma czas na to by jednak zjeść drugie śniadanie.
Od pewnego czasu wiele osób pragnie się zdrowo odżywiać, jednak nie bardzo mają świadomość, jak to zorganizować. Dlatego w ten sposób będzie to w pełni możliwe. Po pewnym czasie sami również przekonamy się o tym, że owoce świetnie będą mogły być drugim śniadaniem, jednak na pierwsze warto jest bardziej się postarać. Można zjeść coś na ciepło, bądź też zrobić sobie ciepłej kawy, która również jest w stanie postawić nas na nogi. Po kilku tygodniach regularnego jedzenia sami ocenimy, jak to wygląda właśnie u nas. Dlatego można śmiało stwierdzić, że bardzo dużo będzie zależało od samego podejścia.
Niedobór żelaza w organizmie Żelazo wpływa na prawidłowe działanie odpornościowego i nerwowego, dlatego jego prawidłowe stężenie w organizmie jest naprawdę ważne. Jego niedobór może doprowadzić do spadku odporności a to najszybsza droga do złapania przeziębienia czy też grypy. Dlatego zamiast leczyć lepiej jest zapobiegać chorobie. Zdrowy układ nerwowy też jest ważny. Kiedy zabraknie żelaza w naszym organizmie to nie wróży naprawdę nic dobrego. Żelazo występuje w hemoglobinie, której celem jest transport tlenu do komórek. Poza tym możemy je znaleźć także mioglobinie, czyli w barwniku mięśni. Transsferyna , czyli transport białka do tkanek. Występuje także w enzymach i chociażby w wątrobie, gdzie mamy do czynienia z pulą zapasową. Niedobór żelaza objawia się chociażby uczuciem zimna, suchą i bladą cerą czy też sińcami pod oczami. Wtedy należy sięgnąć po produkty z żelaza. Jeśli chcesz sprawdzić czy aby na pewno masz niedobór żelaza warto się wybrać do lekarza, który zleci Ci odpowiednie badania. Warto wspomnieć, że znaczny niedobór żelaza może nas doprowadzić do anemii, dlatego trzeba jak najszybciej zadbać o jego prawidłowy dobór.
Kwasy omega 3 i omega 6 Nie wiemy zbyt dużo o tych kwasach i jego roli w organizmie, dlatego powinniśmy sobie przybliżyć czym tak naprawdę są kwasy omega 3 i omega 6 i jaką rolę spełniają dla organizmu. Tłuszcze odgrywają dość ważną rolę, nawet sobie nie zdajemy z tego sprawy. Jednak osoby, które się odchudzają za wszelką cenę chcą się jak najwięcej pozbyć z organizmu – i to właśnie błąd. Tłuszcze możemy powiedzieć na nasycone i nienasycone. Ta druga grupa, czyli tłuszczy nienasyconych jest nam bardzo potrzebna bo pełnią istotną rolę w organizmie. Przechodząc do poszczególnych tłuszczy, czyli tych z grupy omega 3 można stwierdzić, że obniżają stężenie trójglicerydów, normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Ponadto hamują rozwój choroby niedokrewnej serca i miażdżycy a ponadto – wspomagają koncentrację. Ten drugi kwas, czyli omega 6 spełnia troszkę mniej zadań, ale także jest bardzo ważny. Chociażby wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jest niezastąpiony jeśli chodzi o leczenie otyłości. No i oczywiście odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry.
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jak większości masło orzechowe kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to rodzice zachęcali nas do spożywania produktów zawarty w orzechy, bo są dobre dla naszego mózgu. Orzechy same w sobie zawierają kwasy tłuszczowe które odgrywają kluczową rolę w chorobie miażdżycowej oraz działają przeciwzakrzepowo. Orzechy zawierają witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości. Wspomagają koncentrację, czyli rodzice poniekąd mieli rację. Może nie działa bezpośrednio na cały mózg, ale z pewnością działa na płat, w którym zachodzą wszystkie procesy myślowe. No i co najważniejsze – wspomagają pamięć, co dla dziecka w okresie dorastania jest bardzo kluczowe. Z tego względu powinniśmy spożywać naprawdę dużo orzechów. Orzechy mają naprawdę sporo białka i błonnika. No i oczywiście – witaminy z grupy B. Jeśli decydujemy się na zakup masła orzechowego to wybierajmy takie, gdzie nie znajdziemy tłuszczu palmowego. Przyczynia się on do rozwoju chorób układu krążenia. Najważniejsze jest to, żeby znaleźć pełnowartościowe masło orzechowe. Jeśli jednak to się mija z celem to należy zrobić je samemu, nie jest to trudne. Wystarczy nam blender do mielenia orzechów i praktycznie to jest wszystko.
Witamina E – witaminą młodości? Nazwanie witaminy E witaminą młodości zawdzięcza sobie to, że opóźnia procesy starzenia się skóry. Zauważyliśmy pewnie, że wiele osób nie starzeje się pomimo upływu lat To nie tylko genetyka o tym decyduje, ale także stężenie tej witaminy w organizmie. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Obok innych witamin jest naprawdę silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm chociażby przed stresem. Poza tym bierze udział w procesie ochrony krwinek czerwonych. Wpływa także na prawidłową wydolność mięśni. Jak w przypadku innych witamin można mieć niedobór tej witaminy, który z pewnością będzie wpływał na organizm. Warto wspomnieć, że brak witaminy E może doprowadzić do anemii. Poza tym możemy poczuć się zmęczeni, senni czy też zaobserwować u siebie rogowacenie i starzenie się skóry. Czy można przedawkować witaminę E? W jedzeniu trudno o jej przedawkowanie, ale w suplementach powinniśmy być bardzo ostrożni. Jeśli już na upartego będziemy przyjmować jej za dużo (około 1000 g na dobę) to możemy poczuć osłabienie mięśni, bóle głowy, zmęczenie, zanurzenia jelitowe czy też zaburzenia widzenia.
Pieczone frytki z dyni Nie było mi wcześniej dane słyszeć o tym pomyśle, ale przyznam się szczerze, że trafił do mnie od razu. Kto z nas nie robił wcześniej placków z dyni? Jeśli tak, to czemu nie można zrobić z niej frytek? Warto podkreślić, że dynia ma mniej kalorii oraz węglowodanów niż same ziemniaki. Można je czasami włączyć do obiadu w ramach urozmaiconej diety. Z pewnością nie będziemy narzekać na to, że frytki z dyni nie są zdrowe. Mają naprawdę dużo błonnika, którego potrzebuje nasz organizm. Warto podkreślić, że posiada mniej białka niż tradycyjne ziemniaki, ale w rankingu innych wartości energetycznych z pewnością wygrywa. Weźmy chociażby zawartość tłuszczu, która wynosi 0,3 g. Do tego węglowodanów jest zdecydowanie mniej. Nie powinniśmy zbyt przesadzać, żeby zastąpić dynię ziemniakami bo w ziemniakach mamy także do czynienia z pewnymi wartościami odżywczymi, których potrzebuje nasz organizm. W dyni mamy większą zawartość błonnika, ale dla naszego organizmu to praktycznie rarytas, dlatego nie powinniśmy go ograniczać. Nasz organizm posiada pewne bariery, których musi przestrzegać, aby nie przesadzić z dzienną dawką witamin i poszczególnych minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.