Należą do ulubionych produktów, po jakie sięga się w sklepie spożywczym. Choć o parówkach krąży wiele opowieści i stereotypów, to jednak nadal pozostają one bardzo popularnym produktem spożywczym. Trudno by było inaczej, gdyż parówki są bardzo proste do przygotowania. Gotowanie to czynność często czasochłonna. A parówka gotowa jest do podania w zaledwie kilka, kilkanaście minut.
To prawdziwy spożywczy fenomen. Z jednej strony postrzegane są jako bardzo niezdrowe i niemające zbyt wiele wspólnego z mięsem. Z drugiej ich producenci nie narzekają na sprzedaż. Być może dzieje się tak dlatego, że w gruncie rzeczy wielu konsumentów nie wierzy, że w parówkach może być aż tyle szkodliwych substancji. Jednocześnie panuje dosyć powszechna opinia, że obecnie praktycznie każdy produkt zawiera konserwanty i tak naprawdę konsument nigdy nie ma możliwości sprawdzenia, co kupuje a następnie spożywa. Poza tym wielu producentów kładzie nacisk na kampanie informacyjne i potwierdza, że ich parówki mają wysoką jakość.