W wielu domach płatki owsiane królują na stołach. Najczęściej jemy je na śniadanie. I bardzo dobrze. Jak mówią eksperci, płatki owsiane daje siłę oraz wytrzymałość. Napełnia energią organizm. Owsianka jest bardzo dobrym źródłem białka oraz aminokwasów. Jedząc owsiankę dostarczamy swojemu organizmowi witaminy B6 oraz B Witaminy te nie tylko poprawiają pamięć oraz koncentrację, ale również działają łagodząco na układ nerwowy oraz mięśniowy. Ziarno owsa jest również źródłem witaminy E. Przypomnijmy, że witamina ta hamuje proces starzenia. Jest traktowana jako silny przeciwutleniacz. Jednak owsianka znana jest przede wszystkim jako idealne źródło białka. Błonnik działa bardzo dobrze na układ trawienny. Jest bardzo dobrym probiotykiem i pomaga utrzymać w przewodzie pokarmowym dobre bakterie. Trzeba także zdawać sobie sprawę z tego, że regularne jedzenie płatków owsianych może wzmocnić układ immunologiczny. Dzięki temu zwiększa się nasza odporność. Płatki owsiane zawierają w sobie również sporo cennych kwasów tłuszczowych.