Błędy w żywieniu mają dwojaką naturę. Jemy zbyt dużo i nieodpowiednie produkty, ewentualnie nasz organizm buntuje się z powodu niedoboru niektórych składników żywieniowych. Przejadanie się jest częściej spotykane i dość trudno jest sobie z nim poradzić. Po prostu większość z nas dostarcza do organizmu zbyt dużo produktów wysokoenergetycznych, je za dużo tłuszczów zwierzęcych, co skutkuje nadmiernym cholesterolem, a poza tym jemy zbyt dużo cukrów prostych. To z kolei powoduje przyswajanie tzw. pustych kalorii, odpowiedzialnych za nadmiar energii, której organizm nie jest w stanie spożytkować. Drugim poważnym błędem żywieniowym, stojącym jakby na przeciwległej wadze, jest niedobór składników żywieniowych. Nie ukrywajmy faktu, że nasze jedzenie jest dość monotonne. Za mało w nim witamin, niezbędnych składników mineralnych, cennego błonnika, białka. Te niedobory są szczególnie charakterystyczne dla młodych dziewcząt, które stosują dość restrykcyjne diety, albo osób, które wybierają diety eliminacyjne. Takie niedobory mogą skutkować pogorszeniem stanu naszego zdrowia w bardzo szerokim zakresie.