Przez długie lata absolutnym hitem sprzedażowym były poradniki zdrowego żywienia oraz książki kulinarne. Z czasem zaczęły być one ze sobą poniekąd łączone, tak by w jednej książce lub magazynie treści dla siebie mogli znaleźć czytelnicy pragnący poprzez odmianę żywienia zmienić także siebie i swoje życie, wpłynąć na otoczenie.
Książki kulinarne coraz częściej mówią więc nie tylko o tym, jak zdrowo ugotować daną potrawę, ale także w jaki sposób ją spożywać, jak odpowiednio zaplanować jadłospis dla rodziny na cały tydzień lub też jak rozplanować budżet, by starczyło w nim środków na wszystkie zakupy niezbędne w gotowaniu. Nie brakuje także sekcji o samodzielnym przygotowywaniu takich rzeczy jak chleb czy przetwory – co gwarantuje unikalny ich smak, a także zupełnie inne walory żywieniowe i dużo niższą cenę niż w sklepie.
Taka zmiana czytelnika i jego sposobu patrzenia na absolutnie wszystkie elementy życia sprawia, że coraz częściej autorzy takich poradników otrzymują propozycje prowadzenia programów telewizyjnych a nawet warsztatów terapeutycznych czy obozów treningowych.