Zielone koktajle od dłuższego czasu nie wychodzą z mody i nic nie wskazuje na to, by najbliższe miesiące miały cokolwiek w tej materii zmienić. Okazuje się bowiem, że picie zielonych koktajli, a nawet zastępowanie nimi posiłków, pozwala utrzymać (lub odzyskać) szczupłą sylwetkę, a przy tym dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych w postaci witaminowej bomby. Udowodniono już, że pokarm w wersji płynnej syci lepiej niż pokarm w wersji stałej. W szklance koktajlu jesteśmy w stanie pomieścić więcej bogactwa niż bylibyśmy w stanie spożyć normalnym trybem. Ze względu zatem na składniki umieszczone w blenderze, koktajl to pełnowartościowy i cenny posiłek. W inny sposób nie zjedlibyśmy kilku sztuk warzyw i owoców na raz. W koktajlu objętościowe pomniejszenie dawki czyni wszystko możliwym. Popularność koktajli i popierana przez dietetyków ich wartość odżywcza sprawia, że z miejsca stały się one bazą całej rzeszy kuracji i detoksów odchudzających. Mimo że długotrwałe żywienie się formą płynną nie jest korzystne dla zdrowia, włączenie koktajli do diety jest nieocenione.