Szpinak to warzywo, które na dobre gości w polskiej kuchni. Uwielbiamy je zarówno zimą jak i latem, ponieważ można przygotować z niego doskonałe i niewymagające wielkiego nakładu pracy potrawy. Szpinak ma mnóstwo wartości odżywczych, które są doskonałym wsparciem dla naszego organizmu. Warto jeść go przynajmniej raz w tygodniu, aby uzupełnić przede wszystkim żelazo. Potrawy ze szpinakiem wcale nie są skomplikowane i można je przygotować dosłownie w kilkanaście minut. Pierwszą z nich jest klasyczny makaron spaghetti podawany ze szpinakiem, jogurtem greckim, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Całość można również uzupełnić kurczakiem lub pomidorkami koktajlowymi. Idealnie pasuje jako szybki i niedrogi obiad. Drugie danie to pierogi ze szpinakiem, które wymagają już nieco więcej pracy, jednak efekt jest niesamowity i warty poświęcenia odrobiny więcej czasu. Ciasto na pierogi robimy z mąki, soli, wody, jednego jajka i odrobiny masła. W farszu powinien znaleźć się szpinak oraz kozi zer oraz odrobina czosnku. Całość smakuje pysznie, a przy tym pasuje do zdrowego stylu życia.