Tyrozyna jest aminokwasem, wchodzącym w skład białek. Jest to substancja, której nie trzeba suplementować i dostarczać z zewnątrz, ponieważ nasz organizm sam potrafi ją sobie wytworzyć w wątrobie, korzystając z fenyloalaniny – innego aminokwasu. Rola tyrozyny w ludzkim organizmie jest nie do przecenienia – odpowiada ona między innymi za wydzielanie doskonale nam znanych substancji, takich jak: noradrenalina, adrenalina i dopamina. Choć – jak wspomniano już wyżej – jest to substancja w warunkach standardowych normalnie występująca w ludzkim organizmie – w sytuacji szczególnego stresu jej ilości mogą okazać się niewystarczające do prawidłowego funkcjonowania. Warto zatem uzupełniać ją, spożywając produkty białkowe, takie jak produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, warzywa strączkowe. Tyrozyna wspomaga wydolność organizmu, wspiera jego funkcjonowanie w warunkach stresu, zwiększa energię, zmniejszając przy okazji wrażliwość organizmu na ból. Udowodniono nawet, że w niektórych lżejszych przypadkach suplementacja tyrozyną zastępuje farmakologiczne leczenie schizofrenii. Jest to zatem substancja cenna i warto dbać o jej prawidłowy poziom.