Zainteresowanie gotowaniem, ale także mądrym wybieraniem produktów żywieniowych, a coraz częściej także – samodzielnym produkowaniem chleba, sera czy przetworów domowymi nakładami. Ten swoisty boom na zdrowe i racjonalne żywienie może być jednak bardzo pozytywnie skonsumowany w celu rozbudzenia świadomości społeczeństwa, które do tej pory żywiło się w dość prymitywny sposób.
Nie mówi się więc już tylko i wyłącznie o tym, że trzeba wprowadzić do swojej diety dużo ryb, ale także o tym, jak odróżnić od siebie dobre i złe ryby. Tłumaczy się różnice między hodowanymi w sztucznych warunkach łososiami a tymi żyjącymi na zupełnej wolności.
I mimo zasadniczej różnicy cenowej w produktach ekologicznych oraz tych wysoko przetworzonych, z roku na rok rośnie klientela delikatesów ekologicznych i sklepów, które stawiają na produkty wyższej kategorii i ze sprawdzonego, najlepiej regionalnego źródła. W ten sposób lokalny patriotyzm gospodarczy może przyczyniać się jednocześnie do znaczącej przemiany jadłospisu przeciętnego gospodarstwa domowego.