Zbiór porad Do Celu !

Jesień pełna smaków

Zdrowy jadłospis powinien dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jeśli będzie on prawidłowo skomponowany, nie ma potrzeby sięgania po witaminy i minerały w tabletkach. Owoce i warzywa to grupa produktów spożywczych, która zawiera duże ilości cennych dla organizmu składników w postaci naturalnej. Stanowią ważny element zdrowej diety i warto je spożywać niezależnie od pory roku. Zimą, gdy dostęp do świeżych produktów jest ograniczony, z pomocą przychodzą mrożonki i domowe przetwory takie jak dżemy, kompoty czy marynaty, które uda się przygotować z letnich zbiorów. Koniec lata nie musi wcale oznaczać zmiany jadłospisu czy ograniczenia ilości spożywanych owoców i warzyw. Jesień to doskonały czas na przyrządzanie potraw z typowo sezonowych i nadal świeżych produktów. Należą do nich bakłażany, dynie, cukinie, brukselka czy buraki. Warzywa te dostarczają wielu cennych witamin, dlatego warto jesienią sięgać po nie jak najczęściej. Mogą stanowić bazę do przygotowania wielu dań, a nawet słodkich deserów.