Inaczej nazywa się je szałwią hiszpańską i stają się one coraz bardziej popularne. Nie bez powodu możemy je spotkać nawet w sklepach osiedlowych, ponieważ popyt na te produkty przechodzi niemal swój renesans. Nasiona chia były już popularne w czasach starożytnych Inków. Obecnie, używane są niemal w każdej kuchni świata, zarówno do sałatek jak i wypieków. Bardzo popularne stały się również tak zwane puddingi chia, które można w szybki sposób przyrządzić w połączeniu szałwii z mlekiem lub też wodą. Nasiona chia mają stosunkowo niewielką zawartość kalorii, dzięki czemu mogą z powodzeniem być stosowane diecie odchudzającej. Świetnie wpływają także na przemianę materii i pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, regulują pracę jelit i dbają o układ trawienny. Nasiona chia w ilości dwóch łyżek stołowych dziennie powinien spożywać każdy z nas. To doskonałe uzupełnienie diety nie tylko w błonnik, ale i inne składniki mineralne oraz witaminy, które są w nich zawarte.