Dzisiaj świadome jedzenie polega już nie tylko na unikaniu potraw głęboko smażonych czy ciężkostrawnej kuchni, ale na odpowiednim podejściu do żywienia jako całego procesu. Ważne zaczęło być całościowe zrozumienie, że wszystko co na co dzień spożywamy, ma kolosalny wpływ nie tylko na suche wyniki naszych badań czy masę ciała, ale także samopoczucie, koncentrację i możliwości rozwoju.
W ostatnich latach bardzo wiele mówi się o tym, by ludzie podejmowali słuszne wybory już w sklepie, czyli tam, gdzie popełnia się nadal najwięcej gastronomicznych i zdrowotnych błędów. Żywność w sklepach jest odpowiednio etykietowana, ale mało który konsument analizuje skład tego, co wkłada do koszyka i już na tym etapie często sam podkłada sobie nogę.
Dopiero zrozumienie, dlaczego określone substancje i produkty są dla człowieka dobre i wskazane, a które bez względu na sposób przygotowania nie są absolutnie w stanie zaoferować nic pozytywnego dla zdrowia i samopoczucia, pozwala na unikanie żywieniowych rozterek.