Syropy słodzące – główni winowajcy
- 382 Views
- Redaktor docel.pl
- 22 lipca 2019
- Zbiór porad Do Celu !
Prawidłowy tryb życia i aktywność fizyczna – to jedno. To, czym karmią nas producenci żywności, to sprawa odrębna. Słodzenie produktów spożywczych syropem glukozowo-fruktozowym czy syropem kukurydzianym jest jedną z bardziej nagannych praktyk, obwinianych zresztą o epidemię otyłości na świecie. Wyodrębnienie fruktozy z kukurydzy to czarny dzień w historii zdrowego odżywiania na świecie. Gdy czytamy w sklepach etykiety produktów spożywczych, zaskoczyć może skala stosowania syropu glukozowo-fruktozowego. Występuje on nie tylko w słodyczach, ale także ketchupach, wędlinach, a nawet w produktach, które są oznaczane jako produkty light czy produkty ekologiczne. Pojawia się także w kaszkach i deserkach dla dzieci. Dbając o zdrową dietę, czytajmy etykiety. Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy, jednej z silniej modyfikowanych genetycznie roślin. Wydłuża datę ważności produktu, do którego został dodany, jest słodszy niż cukier, a przy tym tańszy w produkcji. Przy okazji obwiniany jest o większość chorób na tle metabolicznym.

- 2 kwietnia 2022
Owoce w codziennej diecie
- 22 marca 2022
Nie ma drogi na skróty
- 12 lutego 2022
Doskonałość awokado
- 2 stycznia 2022
Owoce w codziennej diecie
Nie ma drogi na skróty
Doskonałość awokado
Kawa na diecie
Zamiast użalania się nad sobą
Kosztowne ekskluzywne kluby
Gotowanie na parze
Rozgrzewka w służbie gibkości