Zbiór porad Do Celu !

Żywność regulująca poziom tłuszczu

Tak, to nie żart. Jest taka żywność. Prawidłowe funkcjonowanie naturalnych regulatorów tłuszczu w naszym organizmie zapewni nam spożywanie produktów bogatych w substancje przeciwzapalne. Jeśli zatem zależy nam na utracie zbędnych kilogramów i zapewnieniu sobie świetnej sylwetki, sięgać należy po produkty, które stanowią naturalny antyoksydant dla naszego organizmu. Pomogą nam w tym warzywa i owoce oraz zioła bogate w bioflawonoidy. Odchudzających się nie trzeba przekonywać także do błonnika oraz pektyn – substancje te pęczniejąc w żołądku zapewniają nam długie uczucie sytości. Reklamowane swego czasu szeroko spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw nie jest wcale przesadą: utrzymanie tego poziomu zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na te cenne składniki. Najlepiej, aby były to owoce i warzywa surowe. Eliminować bezwzględnie należy za to bezwartościowe przekąski i puste kalorie. Tylko witaminy i minerały obecne w pokarmie, po dostaniu się do krwi, informują mózg o prawidłowym bilansie chemicznym.