Ogromny rozwój żywności wysoko przetworzonej rozpoczął się po zakończeniu drugiej wojny światowej. Ludzie potrzebowali ogromnej ilości żywności. Liczyła się ilość nie jakość. W odpowiedzi na te potrzeby pojawiła się żywność wysoko przetworzona, czyli taka która została poddana specjalnej obróbce, by jak najdłużej mogła zachować świeżość. Do takiej żywności w dużych ilościach były dodawane polepszacze smaku, konserwanty, tłuszcz, sól i cukier. Te wszystkie substancje dodatkowe nie są spożywane jako normalna żywność i chociaż teoretycznie ich obecność w żywności nie jest zagrożeniem, to jednak tego rodzaju żywność nie jest naturalna, a tym samym nasz organizm może na nią różnie zareagować. Tego typu ulepszacze nazywane są często chemią spożywczą i nie są najodpowiedniejsze dla naszego organizmu. Po co więc producenci żywności je dodają? Przede wszystkim dlatego, że lubimy jeść to, co nam smakuje. Produkty są więc dosalane, dosładzane. Producent ma towar sprzedać, nie jest szczególnie zainteresowany składem żywności. To konsument powinien uważać na to, co je.