Żywność wysoko przetworzona
- 425 Views
- Redaktor docel.pl
- 13 lipca 2019
- Zbiór porad Do Celu !
Ogromny rozwój żywności wysoko przetworzonej rozpoczął się po zakończeniu drugiej wojny światowej. Ludzie potrzebowali ogromnej ilości żywności. Liczyła się ilość nie jakość. W odpowiedzi na te potrzeby pojawiła się żywność wysoko przetworzona, czyli taka która została poddana specjalnej obróbce, by jak najdłużej mogła zachować świeżość. Do takiej żywności w dużych ilościach były dodawane polepszacze smaku, konserwanty, tłuszcz, sól i cukier. Te wszystkie substancje dodatkowe nie są spożywane jako normalna żywność i chociaż teoretycznie ich obecność w żywności nie jest zagrożeniem, to jednak tego rodzaju żywność nie jest naturalna, a tym samym nasz organizm może na nią różnie zareagować. Tego typu ulepszacze nazywane są często chemią spożywczą i nie są najodpowiedniejsze dla naszego organizmu. Po co więc producenci żywności je dodają? Przede wszystkim dlatego, że lubimy jeść to, co nam smakuje. Produkty są więc dosalane, dosładzane. Producent ma towar sprzedać, nie jest szczególnie zainteresowany składem żywności. To konsument powinien uważać na to, co je.

- 24 lutego 2021
Co to jest glicyna, i jak ją pożytkować?
- 3 stycznia 2021
Zioła w diecie
- 9 października 2020
BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii
- 7 sierpnia 2020
Co to jest glicyna, i jak ją pożytkować?
Zioła w diecie
BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii
Activlab muscle up protein
Spalacze tłuszczu dla kobiet jakie
Co jeść po treningu porady
Ocet jabłkowy w diecie
Kawa zbożowa a odchudzanie