Awokado jest składnikiem bardzo docenianym przez dietetyków, trenerów personalnych i samych sportowców. Osoby, które go nie znają, bardzo często podchodzą do awokado z pewną rezerwą, w smaku bowiem to owoc niepodobny do niczego, składa się głównie z pestki i nie do końca wiadomo, w jaki sposób zastosować awokado w naszej codziennej kuchni. Tymczasem zaprzyjaźniając się z tym owocem zyskujemy znakomitego sprzymierzeńca w prosportowych i prozdrowotnych działaniach. Prawdą jest, że awokado w jednej trzeciej składa się z tłuszczu – nie tuczy on jednak. Wręcz przeciwnie, jego wpływ na nasz organizm śmiało można określić jako zbawienny. To dzięki niemu lepiej przyswajane są witaminy, białko, kwas foliowy i błonnik. Na stałe powinny włączyć go do swojej diety kobiety ciężarne oraz sportowcy. Na dodatek jego specyficzna konsystencja sprawia, że awokado doskonale sprawdza się nie tylko jako składnik sałatek, ale również baza do różnego rodzaju past i smarowideł, a nawet musów i deserów czekoladowych.