Jednym z najszybszych sposobów przygotowywania posiłków jest smażenie. Nie jest to jednak sposób najzdrowszy. Podczas smażenia wytwarzają się związki rakotwórcze bardzo groźne dla naszego organizmu. Lubimy oczywiście rzeczy mocno przypieczone nie mając zupełnie świadomości, że im bardziej produkt jest przypieczony, tym więcej skumulował w sobie związków niekorzystnych, groźnych dla naszego organizmu. Poza tym nasz wiedza na temat temperatury smażenia i jakości oleju jest znikoma. Popełniamy przy tym kardynalne błędy, które powodują poważne schorzenia. Przy smażeniu używamy zbyt duże ilości oleju, a jedna łyżka oleju to około stu pustych kalorii. Trudno się potem dziwić, że przybywa nam zbędnych kilogramów. Dietetycy jednym głosem podkreślają, że jeśli stosujemy obróbkę termiczną żywności, to najlepszym sposobem jest gotowanie. Idealne jest gotowanie na parze. Szczególnie polecane jest przy sporządzaniu posiłków dla dzieci i osób starszych. Nie można też zapomnieć, że gotowane potrawy są równie smaczne jak smażone.