Zamiast smażenia – gotowanie
- 202 Views
- Redaktor docel.pl
- 1 sierpnia 2019
- Zbiór porad Do Celu !
Jednym z najszybszych sposobów przygotowywania posiłków jest smażenie. Nie jest to jednak sposób najzdrowszy. Podczas smażenia wytwarzają się związki rakotwórcze bardzo groźne dla naszego organizmu. Lubimy oczywiście rzeczy mocno przypieczone nie mając zupełnie świadomości, że im bardziej produkt jest przypieczony, tym więcej skumulował w sobie związków niekorzystnych, groźnych dla naszego organizmu. Poza tym nasz wiedza na temat temperatury smażenia i jakości oleju jest znikoma. Popełniamy przy tym kardynalne błędy, które powodują poważne schorzenia. Przy smażeniu używamy zbyt duże ilości oleju, a jedna łyżka oleju to około stu pustych kalorii. Trudno się potem dziwić, że przybywa nam zbędnych kilogramów. Dietetycy jednym głosem podkreślają, że jeśli stosujemy obróbkę termiczną żywności, to najlepszym sposobem jest gotowanie. Idealne jest gotowanie na parze. Szczególnie polecane jest przy sporządzaniu posiłków dla dzieci i osób starszych. Nie można też zapomnieć, że gotowane potrawy są równie smaczne jak smażone.

- 3 stycznia 2021
Zioła w diecie
- 9 października 2020
BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii
- 7 sierpnia 2020
Activlab muscle up protein
- 24 czerwca 2020
Zioła w diecie
BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii
Activlab muscle up protein
Spalacze tłuszczu dla kobiet jakie
Co jeść po treningu porady
Ocet jabłkowy w diecie
Kawa zbożowa a odchudzanie
Drop set co to jest ?