Zbiór porad Do Celu !

Co kryje się w batatach?

Bataty, zwane też słodkimi ziemniakami, to swego rodzaju odmiana tych popularniejszych warzyw. Podobnie jak one, pochodzą z Ameryki Środkowej, gdzie odkrył je dla cywilizowanego świata jeszcze Krzysztof Kolumb. Bataty zwracają uwagę już swoim wyglądem: w zależności od gatunku, ich skórka może mieć czerwony, pomarańczowy, żółty, a nawet fioletowy kolor. Te czerwone zbliżają się właściwościami zdrowotnymi do pomidorów, ponieważ również są bogatym źródłem likopenu. Związek ten skutecznie chroni zaś serce przed chorobami, a cały organizm przed zmianami nowotworowymi. W żółtych batatach jest z kolei duża dawka luteiny, związku polepszającego wzrok. Wszystkie odmiany są zaś bogate w witaminy A, C, z grupy B, kwas foliowy, ogromną dawkę potasu oraz błonnik pokarmowy. Nie warto wahać się nad włączeniem batatów do codziennej diety, zwłaszcza że w warzywach tych tkwi ogromny potencjał kulinarny: można je piec, gotować, grillować, wykorzystywać do przyrządzania zup. Propozycją fantastycznej przekąski są też chipsy batatowe, przygotowywane w piekarniku.