Co kryje się w batatach?
- 397 Views
- Redaktor docel.pl
- 17 lipca 2019
- Zbiór porad Do Celu !
Bataty, zwane też słodkimi ziemniakami, to swego rodzaju odmiana tych popularniejszych warzyw. Podobnie jak one, pochodzą z Ameryki Środkowej, gdzie odkrył je dla cywilizowanego świata jeszcze Krzysztof Kolumb. Bataty zwracają uwagę już swoim wyglądem: w zależności od gatunku, ich skórka może mieć czerwony, pomarańczowy, żółty, a nawet fioletowy kolor. Te czerwone zbliżają się właściwościami zdrowotnymi do pomidorów, ponieważ również są bogatym źródłem likopenu. Związek ten skutecznie chroni zaś serce przed chorobami, a cały organizm przed zmianami nowotworowymi. W żółtych batatach jest z kolei duża dawka luteiny, związku polepszającego wzrok. Wszystkie odmiany są zaś bogate w witaminy A, C, z grupy B, kwas foliowy, ogromną dawkę potasu oraz błonnik pokarmowy. Nie warto wahać się nad włączeniem batatów do codziennej diety, zwłaszcza że w warzywach tych tkwi ogromny potencjał kulinarny: można je piec, gotować, grillować, wykorzystywać do przyrządzania zup. Propozycją fantastycznej przekąski są też chipsy batatowe, przygotowywane w piekarniku.

- 2 kwietnia 2022
Owoce w codziennej diecie
- 22 marca 2022
Nie ma drogi na skróty
- 12 lutego 2022
Doskonałość awokado
- 2 stycznia 2022
Owoce w codziennej diecie
Nie ma drogi na skróty
Doskonałość awokado
Kawa na diecie
Zamiast użalania się nad sobą
Kosztowne ekskluzywne kluby
Gotowanie na parze
Rozgrzewka w służbie gibkości