Zbiór porad Do Celu !

Czas na dynię!

Dynia to warzywo w Polce zdecydowanie niedocenione. Większości z nas kojarzy się ze amerykańskim świętem Haloween, które powoli zdobywa serca coraz większej ilości Polaków. A trzeba wiedzieć, że dynia powinna na stałe zagościć w naszych kuchniach! To warzywo to prawdziwy zasób witamin oraz minerałów. Przede wszystkim, dynia to cynk, który niesamowicie wzmacnia układ odpornościowy. Świeże pestki dyni ułatwiają pozbycie się tasiemca, owsików i innych pasożytów. Dodatkowo, jest ona bogata w B-karoten, potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Warzywo to wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Odkwaszająco działa na organizm. Istotne jest to, że obróbka termiczna nie szkodzi dyni! Cukinia to warzywo sezonowe, bo występujące jedynie w okresie jesiennym. Pyszna z nie zupa, sałatka, dżem czy dodatek do mięsa! Co jeszcze ważnego, to warzywo to ma naprawdę nie wiele kalorii, dlatego doskonałe jest dla osób odchudzających się! Doskonale, jednak się przechowuje, w formie mrożonej czy pasteryzowanej.