Zbiór porad Do Celu !

Domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to nieco niepozorna, ale bardzo wartościowa substancja, która pomoże rozprawić się z wieloma zdrowotnymi problemami, a także wielu z nim zapobiec. Jak słusznie podpowiada sama nazwa, ocet ten pochodzi z jabłek – owoców znanych ze swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Na rynku spożywczym obecne są oczywiście gotowe butelki octu jabłkowego, przygotowane już przez rozlicznych producentów żywności. Nie potrzeba jednak zbyt wielkiej fatygi, by przyrządzić ocet jabłkowy samodzielnie. Zyskuje się wówczas gwarancję, że substancja jest w 100 procentach naturalna i pozbawiona niepożądanych dodatków, a tak może czasem być. Świeże jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, należy zetrzeć lub zmiksować, następnie powstałą substancję odcedzić, pozbawiając ją soku. Ów sok należy wlać do słoika lub butelki i przechowywać w chłodnej temperaturze przez okres czterech tygodni. Po tym czasie należy odcedzić go jeszcze raz i ponownie pozostawić na cztery tygodnie. Gotowy ocet nie powinien mieć zapachu alkoholowego.