Żywność naprawdę zdrowa to taka, której droga od producenta do konsumenta jest najkrótsza. Jeszcze sto lat temu tego typu żywność była powszechnie dostępna. Nasi przodkowie korzystali z produktów, które sami wytwarzali i przechowywali. Nikt nawet nie pomyślał w żadnym gospodarstwie domowym, że np. kiszoną kapustę kupuje się w sklepie. Każde gospodarstwo domowe taką kapustę kiszoną przygotowywało samemu. Podobnie było z innymi produktami, np. zsiadłym mlekiem, chłodnikami, zupami. Dzisiaj nikt nie ma absolutnie czasu na tego typu przygotowywanie składników naszych posiłków. Wszystko kupujemy w sklepach i najczęściej wybieramy produkty, których czas przygotowywania jest bardzo krótki. Naturalna żywność jest pojęciem nam obcym, którym najwyżej posługujemy się w szkolnych referatach. Tymczasem powinniśmy mieć świadomość, że najsmaczniejsza, ale i najzdrowsza jest żywność naturalna. Dlaczego zachwycamy się kuchnią śródziemnomorską? Ano właśnie dlatego, że korzysta ona z produktów świeżych, pochodzących od najbliższego producenta lub samodzielnie wytwarzanych.