Nadwaga jest bez wątpienia tym problemem, który w społeczeństwach rozwijających się, wykształconych i dość zamożnych, sprawia największy problem. Dobrobyt rozleniwia i sprawia, że do głosu dochodzą takie trendy jak brak jakiegokolwiek ruchu, korzystanie z przetworzonej żywności, jedzenie fast-foodów, spędzanie czasu przed telewizorem.
W takiej sytuacji kłopoty z nadwagą pojawiają się wśród coraz młodszych osób, a wraz z nimi idzie cukrzyca, problemy kardiologiczne i schorzenia, które są niemożliwe do wyeliminowania w późniejszym wieku. Dlatego tak ważne staje się uświadamianie ludzi i edukowanie, zwłaszcza dzieci, w znaczeniu racjonalizacji żywienia. Tylko poprzez liczne kampanie mające na celu tłumaczyć, jak dokonywać słusznych wyborów w sklepie i jak gotować, aby zdrowe naturalne potrawy nie traciły wszystkich swoich wartości odżywczych, może nastąpić prawdziwa przemiana.
W ostatnich latach widać jednak wielkie nasilanie się trendu prozdrowotnego i ekologicznego żywienia w zgodzie nie tylko z gotowanymi produktami, ale także w zgodzie z sobą i całym otoczeniem.