Stojąc przed półką sklepową i wybierając produkty spożywcze, które chcemy kupić, zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, ile dodatków w sobie kryją. To duży błąd i powinniśmy dość dokładnie czytać skład zakupionych produktów. Mogą się w nich bowiem znajdować składniki, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Specjaliści obliczyli, że średnio każdy z nas zjada około dwóch kilogramów różnych dodatków, czyli krótko mówiąc chemii, która może nie szkodzi nam bezpośrednio, ale niezbyt korzystnie działa na nasz organizm. Oczywiście nie możemy przesadzać i nie brać do ust żywności, która ma jakiekolwiek dodatki. Panuje powszechne przekonanie, że dawniej żywność był zdrowsza, gdyż używano jedynie dodatków naturalnych. To nie jest do końca prawda. Pewne naturalne dodatki mogą przecież uczulać, a sztuczne dodatki z reguły są bezpieczne dla człowieka, chociaż były wyprodukowane w laboratoriach chemicznych. Warto zwrócić jednak uwagę na pewne barwniki i konserwanty, bo te mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia.