Różne dodatki do żywności
- 357 Views
- Redaktor docel.pl
- 1 sierpnia 2019
- Zbiór porad Do Celu !
Stojąc przed półką sklepową i wybierając produkty spożywcze, które chcemy kupić, zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, ile dodatków w sobie kryją. To duży błąd i powinniśmy dość dokładnie czytać skład zakupionych produktów. Mogą się w nich bowiem znajdować składniki, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Specjaliści obliczyli, że średnio każdy z nas zjada około dwóch kilogramów różnych dodatków, czyli krótko mówiąc chemii, która może nie szkodzi nam bezpośrednio, ale niezbyt korzystnie działa na nasz organizm. Oczywiście nie możemy przesadzać i nie brać do ust żywności, która ma jakiekolwiek dodatki. Panuje powszechne przekonanie, że dawniej żywność był zdrowsza, gdyż używano jedynie dodatków naturalnych. To nie jest do końca prawda. Pewne naturalne dodatki mogą przecież uczulać, a sztuczne dodatki z reguły są bezpieczne dla człowieka, chociaż były wyprodukowane w laboratoriach chemicznych. Warto zwrócić jednak uwagę na pewne barwniki i konserwanty, bo te mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia.

- 2 kwietnia 2022
Owoce w codziennej diecie
- 22 marca 2022
Nie ma drogi na skróty
- 12 lutego 2022
Doskonałość awokado
- 2 stycznia 2022
Owoce w codziennej diecie
Nie ma drogi na skróty
Doskonałość awokado
Kawa na diecie
Zamiast użalania się nad sobą
Kosztowne ekskluzywne kluby
Gotowanie na parze
Rozgrzewka w służbie gibkości