Poza cukrem jest jeszcze jeden bardzo często spożywany przez nas produkt, który niezwykle mocno nam szkodzi. To oczywiście sól. Niestety jest ona dostępna praktycznie w domu każdego nas. Raczej ciężko bowiem sobie wyobrazić polską kuchnię bez tego właśnie elementu. Niestety jednak sól jest bardzo szkodliwa. Szczególnie jeśli używamy ją w nadmiarze.
Na nieszczęście większość Polaków używa jej praktycznie do każdej przyprawy. Mnóstwo osób stosuje ją do poprawy smaku kanapek, jajek, zup czy sałatek. Opcji jest niestety bardzo wiele. Lekarze i dietetycy biją na alarm, aby w miarę możliwości jak najbardziej zredukować ilość używanej soli. Wszystko dla naszego zdrowia. W końcu sól przyczynia się do powstania wielu różnych dolegliwości. Warto wspomnieć, że ten „biały zabójca” jest odpowiedzialny za nadciśnienie tętnicze, czy miażdżycę. Trzeba również podkreślić, iż zwiększa ryzyko dolegliwości sercowo-naczyniowych. Jeśli zatem możemy, unikajmy jak ognia soli. Lepiej zdecydowanie zjeść potrawy niedosolone, niż przesolone.