Zakupy bio?
- 343 Views
- Redaktor docel.pl
- 13 sierpnia 2019
- Zbiór porad Do Celu !
Konsumenci są już osobami wyedukowanymi i zrozumieli, że od jakości żywności zależy nasze zdrowie. Dlatego też nawet supermarkety mają całe półki produktów „bio” i „eko”. Niestety zdrowa żywność kosztuje, gdyż produkowane przemysłowo jest przede wszystkim tanie.
Obecnie następuje rosnące zainteresowanie żywnością bio i ekologiczną. Prawo unijne stanowi, że żywność „eko” lub „bio” to żywność w co najmniej 95 proc. wyprodukowana metodami ekologicznymi. Stosowane nawozy muszą być naturalne – kompost i obornik. Zwierzęta hoduje się tradycyjnie bez dodatku antybiotyków i hormonów. Producenci zdrowej żywności ubiegają się o certyfikaty do napisania bio i eko na metce u jednej z dziesięciu jednostek certyfikujących.
O tym czy dany produkt jest bio lub eko świadczy certyfikat, dlatego też przede wszystkim należy czytać etykiety co pozwoli rozwiać wszelkie wątpliwości. Żywność ekologiczna oznaczana jest zielonym listkiem, więc na opakowaniu należy szukać tego symbolu.
Niestety żywność ekologiczna kosztuje i może być nawet pięć razy wyższa od podobnego produktu z supermarketu.

- 24 lutego 2021
Co to jest glicyna, i jak ją pożytkować?
- 3 stycznia 2021
Zioła w diecie
- 9 października 2020
BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii
- 7 sierpnia 2020
Co to jest glicyna, i jak ją pożytkować?
Zioła w diecie
BMR wskaźnik podstawowej przemiany materii
Activlab muscle up protein
Spalacze tłuszczu dla kobiet jakie
Co jeść po treningu porady
Ocet jabłkowy w diecie
Kawa zbożowa a odchudzanie