Samo zdrowe żywienie to już duża przemiana w życiu wielu ludzi i rodzin, które do tej pory bardzo nonszalancko podchodziły do tego, co kupują, jak gotują i później spożywają. Na szczęście w ostatnich latach wzrosła presja zdrowego żywienia i nie tylko moda decyduje o tym, że kolejni ludzie zaczynają dociekać do sedna pewnych kwestii żywieniowych i zdrowotnych.
Istnieje dzisiaj wiele źródeł, które na bieżąco informują, co kupować w sklepach i jak porównywać owoce czy warzywa na bazarach, jak gotować a czego obowiązkowo w kuchni unikać. Jak porównać ze sobą etykiety niemal identycznych produktów, aby odróżnić ten pozytywnie wpływający na zdrowie człowieka pełnowartościowy posiłek od przemysłowo wyprodukowanej chemicznej mieszanki.
Także sam sposób przygotowania potraw i obróbki konkretnego produktu mówi wiele o kulturze gastronomicznej i zrozumieniu podstaw zdrowego żywienia. Gotowanie na parze zamiast smażenia, używanie dużej ilości warzyw i pobudzających metabolizm przypraw, oraz późniejsze spokojne spożywanie jedzenia i przeżywanie posiłku – to równie ważne elementy stanowiące o sukcesie stylu życia.